✉  06-20283824      ✉  info@hulpbijnarcisme.nl

Wat is Narcisme

Home  >  Wat is Narcisme

Wat is Narcisme

 Aan narcisme word vaak maar weinig aandacht besteed terwijl het veel schade aanricht bij de slachtoffers. Door narcisme raken veel mensen het zicht kwijt op wie ze zijn en wat de waarheid is. Ze leven vanuit onzekerheid en angst.

Wat is narcisme? Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. De narcist of persoon met narcistische trekken kan zowel een man of een vrouw zijn, op deze website duid ik de narcist aan met hij, maar daar kan ook zij ingevuld worden. Narcisme is erin verschillende gradaties. De ernst van de schade in de persoon bepaald de heftigheid van zijn narcistische gedrag. Kan de persoon zich helemaal niet inleven in de ander of maar voor een deel. Kan hij zichzelf reflecteren en voor een deel de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen gedrag of is dat totaal niet mogelijk. Een narcistische persoon vind vaak niet dat hij zelf een probleem heeft en zal daardoor niet gauw in therapie gaan. Een diagnose van narcisme is dan ook niet makkelijk te stellen. De narcist staat daar niet voor open, hij heeft toch geen probleem, de ander is het probleem. Als een narcistische persoon wel open staat voor een diagnose, maar de partner of kinderen worden niet gehoord, dan ontstaat er vaak een verkeerd beeld. De narcistische persoon zal zich vaak als een slachtoffer opstellen en juist zijn mooie kanten sterk benadrukken. Narcisme word meestal zichtbaar door de slachtoffers. Dat er vaak geen goede diagnose en hulp komt is heel frustrerend. De narcistische persoon kan zijn spel blijven spelen en is niet bereikbaar.
Een narcist probeert het beeld wat hij van zichzelf heeft hoog te houden en heeft vaak een opgeblazen gevoel over zijn eigen belangrijkheid. Als je kritiek hebt tegen een narcist dan past dit niet bij het beeld wat hij van zichzelf heeft, dat veroorzaakt onrust en angst, van daaruit kan de narcist met woede naar je uitvallen, terwijl jij het goed en opbouwend bedoelde. Hij kan niet zien wat jij ziet. Hij kijkt met een andere bril naar de situatie. Zijn bril vertekend de waarheid door het beeld wat hij van zichzelf gevormd heeft. Als jij dan zegt dat het anders is, moet jij het wel fout hebben. Vanuit de onrust die in hem ontstaat, door de verwarring met het eigen beeld, legt hij het op de andere persoon. De onrust word letterlijk op jou gelegd. Jij krijgt de woede over je heen die de onrust veroorzaakt heeft. Dit maakt het heel verwarrend en voor dat je het weet loop je bij jezelf te zoeken wat jij hebt fout gedaan.
Door het gebrek aan inlevingsvermogen in een ander kan de narcist niet echt meeleven en meevoelen met de ander. Hij kan zich niet in jou verplaatsen, wat het voor jou is en met jou doet.
Een narcist zorgt vaak voor verwarring, wat is nu de waarheid, je komt er bijna niet uit of jouw eigen handelen nog wel klopt. In relatie met een narcist gaat deze verwarring steeds verder groeien en ga je steeds meer twijfelen aan jezelf. Je raakt dan verstrikt in het web van de narcist.
Een slachtoffer van narcisme gaat zich aan banden gelegd voelen, voelt zich niet meer vrij om zichzelf te zijn, te doen wat hij of zij wil en verliest zijn eigen mening, zijn eigen zelf.  Je wordt dan een marionet  aan de touwtjes van de narcist of persoon met narcistische trekken.
Narcisme kun je tegenkomen in het gezin, in een huwelijk, in een relatie, op je werk, binnen een organisatie en in de kerk, kortom je kunt overal waar je in relatie bent met anderen met narcisme te maken krijgen.
Narcisme laat geen ruimte voor jou mening en voor wie jij bent.

Voor hulp en vragen

Uitgelicht

Over Narcisme

Hulp bij Narcisme

Media

De praktijk

Contact

Contact

Vemderweg 15, 8161 NM Epe

(06) 20 28 38 24 

info@hulpbijnarcisme.nl

Hulpbijnarcisme.nl © 2019 All Right Reserved.

© Gerealiseerd door staonline.nl