✉  06-20283824      ✉  info@hulpbijnarcisme.nl

Narcisme in relaties

Home  >  Narcisme in relaties

Narcisme in relaties

Als je een relatie aangaat met een narcistische persoon, dan lijkt het vaak in het begin te mooi om waar te zijn. Je word helemaal opgehemeld en soms verafgood. Je kunt je daardoor heel belangrijk voelen en het gevoel dat deze persoon jou alles kan geven wat jij nodig hebt. Je word nu gezien en geliefd.
Maar dit blijkt naar verloop tijd niet waar te zijn, de narcistische persoon deed dit om jou te vangen in zijn net. Hij heeft jou voor zichzelf nodig, jij moet voor hem gaan zorgen en hem geven wat hij zelf niet kan. Een narcist heeft geen eigenwaarde en geen gezond zelfbeeld. Hij heeft vanuit zijn verwonding door tekort aan liefde en aandacht,  die vaak al in de eerste levensfase is ontstaan,  een onecht zelfbeeld opgebouwd die hij hoog wil houden. Daar heeft hij jou en andere mensen voor nodig. Hij heeft jou nodig om te horen hoe geweldig hij is, jij bent uitverkoren om hem de liefde en aandacht te geven die hij gemist heeft.
Je merkt dat het steeds om de narcistische persoon gaat en waar ben jij dan? Jij bent er alleen om aan hem te geven, hij kan en wil jou geen liefde geven en voor jou zorgen. Het gaat om hem, alles draait om hem. Hij vertoond gedrag waarop hij jou probeert binnen te halen, dan hemelt hij jou op. Even later als jij hem ergens mee confronteert krijg jij te horen hoe slecht jij wel niet bent en word er niks van jou heel gelaten. Jij confronteerde hem, maar daar kan hij niks mee, de narcist kan zichzelf niet reflecteren op het gedrag dat hij doet. Hij kan het stuk wat niet goed is alleen maar op jou terug leggen, dan gaat het om jou en draag jij het stuk waar je hem mee confronteerde. Hierdoor raak jij in verwarring.  Zijn werkelijkheid bestaat uit dat hij een geweldig persoon is en dat hij veel aan andere mensen geeft, als jij iets anders zegt dan past dat niet bij zijn overtuiging en legt hij het op jou, dan ben jij de kern van het probleem.
Hij heeft jou nodig voor alles wat hijzelf niet heeft.  Hij zuigt jou als partner of vriend(in) helemaal leeg. Hij heeft jou energie en liefde nodig om zijn zelfbeeld omhoog te kunnen houden.
Als jij hem confronteert met dat hij jou niet genoeg aandacht en liefde geeft word hij boos, dit is voor hem geen waarheid. Dan vind hij jou een heel egoïstisch persoon en laat zich heel negatief over jou uit. De conflicten die ontstaan zijn niet uit te praten, want hij ziet het goed en jij ziet het helemaal fout. Langzaam aan stijgt er steeds meer een mist op in je hoofd en ontstaat er verwarring. Wat is nou de waarheid, zie jij het dan zo fout.
Als je een lange periode in een relatie met een narcist bent kan dit veel schade aanrichten in je zelfbeeld. Op een gegeven moment weet je niet meer wie je bent en wat je wilt en heb je het gevoel dat je meer aan het overleven bent dan leven. Je energie en levensvreugde worden steeds minder, na verloop van tijd ken je jezelf niet meer terug. Je weet niet meer of hoe jij tegen de situatie aankijkt de waarheid is of dat je narcistische partner gelijk heeft en jijzelf egoïstisch bent. Je komt er niet meer uit. Je bent een slachtoffer geworden van een narcistische partner of vriend(in).

Vaak herkent een partner van zichzelf dat ze iemand is die veel geeft aan anderen. Je bent op gegroeid tot een persoon die veel aan de medemens geeft. Je vind dat normaal en voelt je daar prettig bij.
Dit past goed in een relatie met een narcistische partner. Jij geeft veel, hij neemt veel. In eerste instantie loopt de relatie dus goed. Pas als jij je er als partner niet meer fijn bij voelt en er wat van zegt ontstaat de onrust.

Graag begeleid ik jou op de weg van jezelf weer terugvinden, wie ben ik en wat wil ik. Ik help je graag bij het ontdekken wat jou grenzen zijn en hoe je de regie terug krijgt over jou leven. Verwerken van wat je hebt meegemaakt en het verdriet van een ongezonde relatie.

 

 

Voor hulp en vragen

Uitgelicht

Over Narcisme

Hulp bij Narcisme

Media

De praktijk

Contact

Contact

Vemderweg 15, 8161 NM Epe

(06) 20 28 38 24 

info@hulpbijnarcisme.nl

Hulpbijnarcisme.nl © 2019 All Right Reserved.

© Gerealiseerd door staonline.nl