✉  06-20283824      ✉  info@hulpbijnarcisme.nl

Therapie voor het slachtoffer

Home  >  Therapie voor het slachtoffer

Therapie voor het slachtoffer

In eerste instantie heb je het niet door dat je een relatie bent aangegaan met een narcist. De relatie voelt vaak eerst heel goed, bijna te mooi om waar te zijn. Meestal word je eerst door de narcist opgehemeld. Jij bent helemaal geweldig. Dat voelt goed. Je bent voor iemand heel belangrijk en je gaat je beter voelen over jezelf.
Als de relatie wat langer duurt en serieuzer begint te worden, dan krijg je te maken met de andere kant van de narcist. Hij heeft jou nodig voor zichzelf. Hij heeft geen innerlijke basis om op te staan, daar gaat hij jou innerlijke basis voor gebruiken. De meeste verantwoordelijkheid komt op jou te liggen, ook al lijkt het andersom te zijn. De narcist doet dit op een manier zodat lijkt dat hij de sterke is en jij de zwakke. Hij lijkt het meeste te dragen. Wanneer er iets gebeurt wat onrust in hem voortbrengt, dan heeft hij geen basis in zichzelf om dit op te dragen. Dan gaat hij zijn eigen onrust op jou leggen. Hij spiegelt wat bij hem hoort op jou. Alles draait om. Dit geeft verwarring en onrust. Vaak krijg je het gevoel dat je in een dikke mist zit. Je krijgt niet meer helder wat eraan de hand is.
De narcist vuurt triggers op je gevoel af. Waar jij van in verwarring raakt. Zoals hij het brengt lijkt het te kloppen. Hij brengt het vaak met veel overtuiging. Je krijgt het gevoel dat hij gelijk heeft en gaat jezelf onderzoeken. Dan zal jij het wel verkeerd hebben gezien. Als je er eerst nog tegenin gaat doet hij er nog een schepje bij bovenop. Zo verlies je steeds meer de grip op jezelf. Je eigenwaarde gaat flink naar beneden. Het kan zover gaan dat jezelf niet meer weet wie je bent en wat jij wilt.
Je eigen identiteit word steeds meer onduidelijk, daardoor word je steeds afhankelijker van de narcist. Het gaat steeds minder om jou en meer om hem.
Als jij hem gaat confronteren met wat je denkt te zien, dat hij de dingen om draait en bij jou neerlegt. Dan laat hij niks van je heel, dan haalt hij jou helemaal naar beneden. Jij was het gesprek begonnen en wilde het over hem hebben. Voor dat je het beseft gaat het gesprek over jou en wat jij allemaal niet goed hebt gedaan. Hij haalt je dan helemaal naar beneden. Hij ziet zichzelf als een geweldig persoon, ook als hij soms wel iets negatiefs over zichzelf zegt, die veel aan andere mensen geeft. Hij ziet zelf niet dat hij alles van de ander neemt en als hij geeft dit vanuit zijn eigen belang is om zijn beeld naar de buitenwereld goed te houden of om zijn eigen ego te strelen en zich goed te voelen. Uiteindelijk komt het erop neer dat wat er ook is, het niet aan hem kan liggen. Dan moet het wel aan jou liggen.
Je kan de narcist niet bereiken. Hij heeft een andere waarheid, deze zal nooit overeenkomen met jou waarheid. De onrust en verwarring zal daardoor blijven. Een poosje kan het lijken dat het goed gaat en dan komt het weer terug. Als je lang in deze relatie blijft zitten en niet door hebt wat eraan de hand is, kan jezelf volledig kwijtraken. Je bent alleen nog maar bezig met wat erin de relatie gebeurt en omdat helder te krijgen. Je verliest daar veel energie in. Het leven is niet meer leuk en is heel intensief. Je word letterlijk leeggezogen.

Als slachtoffer heb je nodig om te gaan zien wat er werkelijk gebeurt. Hierbij kan therapie jou goed helpen. De therapeut kan jou helpen om de mist van verwarring te doen optrekken, zodat je de waarheid kan gaan zien van waar je inzit.
De therapeut kan je helpen om het spel van de narcist te gaan herkennen, zodat je er niet eindeloos in meegezogen word. Hoe het werkt met de triggers die op jou gevoel worden afgevuurd en je in twijfel en onzekerheid over jezelf en de situatie brengen.
De therapeut kan jou helpen om je eigenwaarde op te bouwen. Vaak was eraan het begin van de relatie met een narcist ook al sprake van een te lage eigenwaarde. Tijdens de therapie kan gewerkt worden aan herstel in jouzelf door helder te krijgen hoe jij tegen jezelf aankijkt. Vaak is erin de jeugd al een beeld ontwikkelt van jezelf en eisen die je aan jezelf oplegt. Door de relatie met de narcist word dit versterkt. Als je een gezond zelfbeeld ontwikkelt kan er een gezonde eigenwaarde ontstaan. Je kan dan op een gezonde manier met jezelf omgaan en je gaat jezelf minder overvragen. Je eigen leven gaat dan overzichtelijker worden. Van daaruit kan je gezonde keuzes maken en gezonde grenzen stellen.
Doordat je sterker word in jezelf en zicht krijgt op het spel van de narcist kan je jezelf loskoppelen van de narcist. Je kan dan in deze relatie gezonde grenzen stellen en bij hem laten wat bij hem hoort. De narcist kan je dan niet meer leeg zuigen.
Jij krijgt dan de ruimte om te kijken wat je wil. Wil je kijken of de narcist in staat is zelf verantwoordelijkheid te gaan nemen voor zijn eigen stuk. Dat hij zelf in therapie gaat en aan herstel in zichzelf gaat werken. Of dat je de relatie wilt beëindigen en zelf je leven weer op wil pakken.

 

Voor hulp en vragen

Uitgelicht

Over Narcisme

Hulp bij Narcisme

Media

De praktijk

Contact

Contact

Vemderweg 15, 8161 NM Epe

(06) 20 28 38 24 

info@hulpbijnarcisme.nl

Hulpbijnarcisme.nl © 2019 All Right Reserved.

© Gerealiseerd door staonline.nl