✉  06-20283824      ✉  info@hulpbijnarcisme.nl

Relatie therapie voor de ongelijkwaardige relatie

Home  >  Relatie therapie voor de
ongelijkwaardige relatie

Relatie therapie voor de ongelijkwaardige relatie

 

Als beide partners, zowel de partner met narcistische trekken als de partner die haar leefruimte gauw weggeeft, aan de relatie willen werken is er speciale relatietherapie nodig. Het is belangrijk dat de therapeut die deze relatietherapie gaat begeleiden goed op de hoogte is van het narcistische spel, waar de persoon met de narcistische schade steeds in terecht komt. Het is ook belangrijk dat de therapeut inzicht heeft in de schade van de andere partner, dat deze gauw in een ondergeschikte positie terecht komt en vaak niet voldoende haar ruimte inneemt. De therapeut zal steeds moeten kunnen ontwarren wat er gebeurt. Het is belangrijk dat zij het overzicht behoud.

In de relatietherapie is het belangrijk dat het voor beide partners helder gaat worden in welk patroon ze elke keer vervallen. Het patroon van de narcistische overheersende partner die als hij getriggerd word in zijn schade nodig heeft alle ruimte in te nemen en dat het alleen nog over hem gaat. Als hij dat niet doet is hij bang om overheerst te worden. Dit patroon werkt uit in het onbewuste in deze partner. Hij komt hier automatisch in terecht. Hij laat dan geen ruimte voor zijn partner over en zal ook vaak nodig hebben om zijn partner kleiner te maken, zodat zij ondergeschikt aan hem is en niet bedreigend voor hem.
De partner die door haar schade geleerd heeft zichzelf weg te cijferen, dat de ander belangrijker is dan haar, zal reageren door zich terug te trekken en geen of weinig ruimte meer in te nemen. Ze komt in haar schadestuk terecht en vertaald de reactie van haar narcistische partner als dat ze iets niet goed doet. Ze komt in een innerlijk conflict terecht waardoor ze zichzelf gaat onderzoeken en vraagt zich af wat ze verkeerd heeft gedaan. Ze had het toch goed bedoeld en nu word het door haar partner uitgelegd alsof ze heel egoïstisch is. Ze raakt in een innerlijke verwarring. Het voelt als een dikke mist waardoor de waarheid niet meer helder is.
Deze mist en verwarring ontstaat door de verdraaiing van de narcistische partner op wat er vooraf is gegaan. Hij kan zichzelf niet reflecteren en zal alles wat onrust in hem brengt op de  partner leggen, dat het aan haar ligt. Dit word spiegelen genoemd. Wat bij hem hoort maar niet past bij het beeld wat hij van zichzelf heeft gevormd moet wel aan de partner liggen. Hij legt het letterlijk op de andere partner. Dan heeft hij weer rust in zichzelf. De onrust die in hem zat ligt nu op zijn partner, deze zit nu in verwarring en onrust.
Dit patroon, wat zich eindeloos herhaalt in de relatie, is belangrijk dat het helder word voor beide partners. Dan komt er ruimte om buiten dit patroon om met elkaar in verbinding te komen. Elkaar echt te kunnen zien en te horen.

Het is belangrijk dat er tijdens de therapie veel aandacht is voor de ruimte die beide partners innemen binnen de relatie. De ruimte inname is nu helemaal verstoort en is belangrijk te groeien naar een evenredige verdeling, zodat beide partners de ruimte ervaren om binnen de relatie te mogen zijn. Voor de narcistische partner is het leren om de andere partner meer ruimte te geven en dat dit niet bedreigend voor hem hoeft te zijn. Het gevoel van bedreiging speelt alleen in zijn hoofd af door zijn schade. Dit heeft hij te gaan ervaren.
De partner die gauw haar leefruimte weggeeft heeft te leren haar leefruimte in te nemen. Ook als de partner hier eerst heftig op reageert, toch door goed haar gezonde grenzen aan te  blijven geven in haar leefruimte kan blijven staan.

Het is belangrijk dat de therapeut steeds ontward wat bij de ene partner hoort en wat bij de andere. Welke reactie vanuit innerlijke schade ontstaat, word steeds zichtbaar in het gedrag van beide partners.

Voor beide partners is het van belang om naast de relatietherapie individuele therapie te volgen waar aan het schadestuk van beide partners gewerkt kan worden. Als steeds meer helder word voor beide partners wat hun eigen reactie is als de partner ze in hun eigen schade raakt, dan kan dit weer meegenomen worden in de relatietherapie. Het is verstandig dat dit door de zelfde therapeut word gedaan die ook de relatietherapie begeleid. Hoe meer zij het patroon van beide partners helder krijgt, hoe beter zij kan begeleiden dat erin in de relatie meer wederkerigheid gaat groeien. De therapeut kiest geen partij, maar maakt inzichtelijk wat er gebeurt in de relatie, zodat er een mogelijkheid ontstaat hier verandering in te brengen.

Het is belangrijk dat er veel gewerkt word aan ruimte innemen in de relatie, gezonde grenzen stellen, een gezond zelfbeeld, een gezonde eigenwaarde, een gezonde basis opbouwen in beide partners waarin zelfvertrouwen ontstaat, zodat de reactie op de partner bewust word en niet langer een onbewuste reactie vanuit angst is.

Voor hulp en vragen

Uitgelicht

Over Narcisme

Hulp bij Narcisme

Media

De praktijk

Contact

Contact

Vemderweg 15, 8161 NM Epe

(06) 20 28 38 24 

info@hulpbijnarcisme.nl

Hulpbijnarcisme.nl © 2019 All Right Reserved.

© Gerealiseerd door staonline.nl